Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, dna Nancy Pelosi, s-a abţinut joi să sprijine trimiterea de întăriri în Afganistan decisă de preşedintele Barack Obama, ilustrând tensiuni în acest subiect în tabăra democrată.
"Preşedintele a vorbit. Decizia a fost luată", s-a limitat să declare dna Pelosi în faţa presei.
În timp ce americanii sunt divizaţi, potrivit sondajelor, asupra necesităţii de a trimite întăriri în Afganistan, dna Pelosi a indicat că a cerut administraţiei Obama să primească parlamentari democraţi pentru a explica mai mult proiectul.
Aceste întâlniri "urmează să ne permită să ne facem o opinie asupra naturii ameninţării, a misiunii şi nevoilor sale", a declarat dna Pelosi.
"Noi trebuie să tratăm acest lucru cu precauţie, să ascultăm ce ne spune administraţia şi apoi parlamentarii să ia decizia lor", a adăugat ea,.
Dna Pelosi a precizat că a cerut mai ales întâlniri secretarului de stat Hillary Clinton şi colegului său de la Apărare Robert Gates. Cei doi miniştri sunt audiaţi în Congres începând de miercuri asupra strategiei afgane a lui Obama, aminteşte AFP.
Congresul nu se pronunţă direct asupra trimiterii de întăriri în Afganistan, dar el trebuie să deblocheze fondurile necesare trimiterii a 30.000 de oameni suplimentari, evaluate marţi de Obama la 30 de miliarde de dolari pe an.
Parlamentarii intenţionează să instituie un impozit special pentru finanţarea efortului de război sau chiar lansarea unui împrumut, pentru a evita un nou derapaj al deficitului bugetar.
Dar dna Pelosi s-a declarat ostilă creării unui nou impozit.
Cu 11 luni înaintea unor alegeri legislative la jumătate de mandat, preşedintele Camerei a estimat că chestiunea afgană ar putea avea impact asupra electoratului american, a cărui aripă de stânga este opusă războiului din Afganistan, notează Agerpres.
"Cre