Firmele de constructii se afla, alaturi de cumparatori, la capatul unui "lant trofic" care mai cuprinde bancile si dezvoltatorii imobiliari, iar lipsa lichiditatilor se rasfrange cel mai acut asupra constructorilor.
Companii mari, precum Mivan Kier si Ozer Construction, dar si numeroase firme mai mici de constructii, au cerut in acest an intrarea in insolventa, pe fondul datoriilor mari acumulate, in timp ce dezvoltatorii, beneficiari ai proiectelor imobiliare, rezista in continuare in fata crizei financiare.
Avocatul Veronica Junger, care a preuat recent 33,34% din actiunile firmei Ozer Construction, intrata in insolventa de la inceputul lunii noiembrie, spune ca situatia vine pe fondul scaderii cererii in domeniul imobiliar, urmata de intreruperea liniilor de finantare pentru proiectele in dezvoltare, care a dus la amanarea platilor catre firmele de constructii pentru perioade foarte lungi, uneori chiar nedefinite.
"Este si cazul Ozer Construction care, in calitate de antreprenor general in nu mai putin de trei proiecte in anul 2009, se afla astazi in situatia de a nu isi putea onora intocmai si la timp obigatiile asumate in fata subcontractorilor pe fondul intarzierii platilor si chiar stoparii finantarilor pentru proiectele in derulare", sustine Junger, care a lucrat pentru circa opt ani pentru firma de constructii din Turcia.
Ozer, care a construit in Romania primul centru comercial modern - Bucuresti Mall - sau cladirea de birouri America House din Piata Victoriei, care a fost pentru o buna perioada cel mai scump imobil office vandut pe piata locala pentru 120 mil. euro, devenise intre timp si dezvoltator imobiliar, incepand constructia unui ansamblu de locuinte Belleview in Sinaia.
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Ozer Construction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43 de milioane de euro si