Dubaiul se face vinovat pentru ca a incurajat confuzia privind datoriile statului. Pana cand a fost lovit de criza datoriilor, emiratul a facut rareori distinctia intre datoria guvernamentala in valoare de 26 mld. dolari (17,3 mld. euro) si mult mai riscantele datorii in valoare de aproximativ 50 mld. dolari (33,2 mld. euro) ale entitatilor controlate de stat, printre care si Dubai World, ale carei probleme in rambursarea datoriilor au zguduit pietele saptamana trecuta, conform unei analize realizate de agentia de presa Thomson Reuters.
Situatia financiara a orasului-stat Dubai nu este ingrijoratoare. Datoria publica se afla la un nivel de doar 40% din PIB, iar deficitul fiscal din 2009 este de asteptat sa nu depaseasca 1,8% din PIB, potrivit estimarilor ce au fost incluse in prospectul pentru emisiunea de obligatiuni in valoare de 6 mld. dolari (4 mld. euro) din octombrie. Banii au fost obtinuti fara mai dificultati.
Guvernul are, de asemenea, si alte surse de venituri. In acest an, 54% din veniturile bugetare in valoare de 9,1 miliarde de dolari (6,05 miliarde de euro) se asteapta sa fie obtinute din vize, din taxele si impozitele impuse pe terenuri si in turism, 19% din taxe vamale si 9% din dividende platite de Investment Corporation of Dubai.
Chiar daca economia urmeaza sa se contracte usor, nu pare a fi necesara impunerea de impozite pe venit sau majorarea impozitelor corporatiste aflate la un nivel redus. Entitatile care au legaturi cu guvernul, dar care nu sunt sustinute cu fonduri de la stat - in special Dubai World, care are probleme din cauza datoriilor contractate pentru construirea unor proiecte imobiliare gigantice - sunt mai putin norocoase. Ministerul de finante al Dubaiului are dreptate atunci cand afirma ca investitorii ar fi trebuit sa faca diferenta intre stat si companiile de stat.
Guvernul a ingreunat insa situatia atunc