Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, arestat miercuri în Indonezia, nu ar fi putut obţine, conform legii, o altă prelungire a paşaportului său. El a solicitat acest lucru în 2001. De asemenea, el nu ar fi putut obţine după 2004 eliberarea unui nou document de călătorie.
Mai citeşte şi:
FNI – ultimul act
TB a finalizat documentele pentru extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia
Vântu despre Popa: "Era prietenul meu, imi pare rău"
Potrivit legii, este imposibil ca Nicolae Popa să fi obţinut o altă prelungire a valabilităţii paşaportului său, după ce acesta a fost prelungit o dată. Orice prelungire este vizibilă în paşaport, iar Popa obţinuse deja în 13 februarie 2001 prelungirea paşaportului său simplu la Ambasada României de la Jakarta.
Ministerul de Externe a informat vineri că "Nicolae Popa nu figurează în evidenţele MAE ca deţinător de paşaport diplomatic sau de serviciu. Conform datelor existente în arhiva Ambasadei României în Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat în ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta şi a solicitat prelungirea valabilităţii paşaportului simplu, această dată fiind cu un an înainte de ziua în care a fost emis mandatul de arestare".
După data de 16. 07.2004, când a expirat paşaportul lui Nicolae Popa, acesta nu mai figurează în arhivele autorităţilor române ca având documente de călătorie valabile. De altfel, MInisterul de Externe a informat că după februarie 2001, acesta nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii României din Jakarta.
În ceea ce priveşte emiterea paşapoartelor, Ministerul de Externe este doar un intermediar şi nu emite paşapoarte simple. Instituţia care le emite este Ministerul de Interne prin Direcţia Generală Paşapoarte (DGP).
Conform legislaţiei, solicitantul aflat în afara ţării depune actele la misiune, aceasta le trimite în ţară