Dintotdeauna asasinatul a facut parte din lupta omului pentru putere, fie ca e vorba de inlaturarea tiranilor din civilizatiile clasice, fie de "loviturile de decapitare" autorizate de stat din zilele noastre.
De la Caesar si Henric al IV-lea la Franz Ferdinand si John F. Kennedy, pana la atentatele de la "11 Septembrie", aceasta carte fascinanta si socanta se concentreaza asupra celor mai faimoase si infame asasinate politice din istorie.
O analiza ce reconstituie in spirit detectivistic crime care bantuie si astazi constiinta colectiva.
Lindsay Porter, autor si istoric de arta, a publicat numeroase lucrari despre teoria conspiratiei si societati secrete. Printre scrierile sale se numara Who Are the Illuminati? (2005). De asemenea, a contribuit la elaborarea volumului Conspiracy Theories in American History: An Encyclopedia (2003). In prezent, face cercetari asupra conspiratiilor legate de Revolutia Franceza, la Universitatea din York.
Cartea, tradusa din engleza de Dana Zamosteanu, este in pregatire la Editura ART.
"Asasinatele n-au schimbat niciodata istoria lumii."
Benjamin Disraeli
Prim-ministrul de secol al XIX-lea Disraeli a facut aceasta surprinzatoare afirmatie in 1865, adresandu-se Parlamentului dupa uciderea lui Abraham Lincoln de catre John Wilkes Booth - primul din ceea ce va deveni un lung sir de asasinate si tentative de asasinat prezidentiale. Fara sa pomeneasca de problemele politice care scindau atunci nordul si sudul Statelor Unite, prim-ministrul britanic l-a omagiat, in schimb, pe omul Lincoln, ale carui ultime ceasuri fusesera "simple" si "inocente", si nu pe omul de stat Lincoln. Procedand astfel, el a subliniat punctul slab al tuturor comploturilor criminale din istorie: identificarea individului cu statul pe care il reprezinta. Disraeli a continuat amintind despre "costisitoarea sacrificare