Un raport realizat pentru Congres arată că administraţia Obama a reuşit să modifice modul în care interacţionează lobbyiştii cu puterea executivă. Planul preşedintelui american de reformare a industriei lobby-ului a fost primit fie cu aplauze, fie cu critici că ar încălca dreptul la liberă exprimare.
Reforma lobby-ului iniţiată de preşedintele Barack Obama funcţionează şi că ar trebui extinsă şi la nivelul Congresului, arată un raport independent realizat la solicitarea Congresului SUA.
Schimbările impuse de liderul SUA au reuşit deja să schimbe radical modul în care interacţionează lobbyiştii cu puterea executivă şi cu agenţiile federale. Documentul, realizat de expertul Jacob R. Straus, a fost primit cu satisfacţie la Casa Albă, fiind privit ca o dovadă a faptului că preşedintele îşi îndeplineşte promisiunile din campanie.
Barack Obama insista, în campanie, că prin reforma lobby-ului va încerca să ţină deoparte politicienii de grupurile de interese. „Lobbyiştii nu sunt doar nişte pisici grase în costume scumpe, care umblă cu bani", declara, în urmă cu aproximativ un an, Barack Obama, atrăgând astfel atenţia asupra riscurilor implicate de această activitate.
Recent, Obama a semnat un decret prin care interzice numirea (sau reconfirmarea în funcţie) a lobiştilor declaraţi în comitetele şi comisiile din agenţiile federale americane.
Dacă reforma va fi extinsă la nivelul branşei legislative, lobbyiştii nu vor mai avea acces la întâlnirile nici unei comisii. Astfel, nu vor mai avea nici acces la datele oficiale ce pot ajuta o companie privată să profite în competiţia cu o altă companie.
Majoritatea analiştilor şi a liderilor democraţi apropiaţi de preşedintele american laudă reforma din industria lobby-ului. Democraţii susţin că această industrie afecta, indirect, fiecare plătitor de impozite.
Democraţii salută reforma @N