Luni dimineaţă, Nicolae Ceauşescu a plecat pentru doar o zi la Moscova. O dată cu el mai fuseseră chemaţi şi ceilalţi lideri din Europa de Est, însă numai lui Gorbaciov i-a făcut hatârul unui tête-à-tête. În agricultură continuau lucrările de fertilizare a solului. La muzeul de artă a RSR, în prezenţa lui Luigi Amaduzzi, ambasadorul Italiei la Bucureşti, se vernisa expoziţia "Grafică şi ilustraţie de carte", conţinând lucrări reprezentative pentru şcoala de artă plastică şi de carte din Urbina. De la ora 17:00, la Casa Armatei din Oradea avea loc o nouă şedinţă a Cenaclului literar "Horenii". În program: lectură, discuţii pe marginea creaţiilor prezentate.
CEA DIN URMĂ STRÂNGERE DE MÂNĂ
Luni dimineaţă, Nicolae Ceauşescu, însoţit de premierul Constantin Dăscălescu, Constantin Olteanu, secretar al CC al PCR şi de Ion Stoian, ministrul Afacerilor Externe, au mers la Moscova pentru câteva ore.
Fusese convocată o întâlnire la nivel înalt a conducătorilor din statele membre ale Organizaţiei Tratatului de la Varşovia. Peter Mladenov, Karel Urbanek, Egon Krenz, Wojciech Jaruzelski, Nicolae Ceauşescu, Rezso Nyers au fost şefii delegaţiilor din Bulgaria, Cehoslovacia, RDG, Polonia, România şi Ungaria. Gazdă şi oaspeţi, au avut parte de o zi densă în evenimente. Mihail Gorbaciov i-a informat despre discuţiile avute cu Papa Ioan Paul
al II-lea şi preşedintele Statelor Unite, George Bush. Apoi, liderii din ţările ale căror armate intraseră în Cehoslovacia în vara lui 1968 au acceptat să semneze o declaraţie de căinţă. În plus, Ceauşescu a cerut şi a obţinut o întrevedere separată cu Gorbaciov. Numai aşa s-a lăsat înduplecat să meargă în persoană la Moscova, au relatat ulterior martorii evenimentelor. Avea să fie ultima întâlnire a lui Gorbaciov cu Ceauşescu.
NIMIC NU SE ARUNCĂ, TOTUL SE FOLOSEŞTE
Deşi recoltatul se în