Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) este mai probabila decat reducerea cheltuielilor bugetare in 2010, spun despre Romania expertii din Europa, potrivit unui studiu realizat de institutul german ZEW si Erste Bank, citat de Mediafax.
20% dintre respondenti cred ca Romania, alaturi de Cehia, va majora TVA-ul in 2010 pentru a reduce deficitul bugetar, in timp ce doar 14% cred ca autoritatile locale vor reusi sa reduca cheltuielile publice.
In acelasi timp, 17% dintre cei intervievati anticipeaza ca Romania va apela in viitorul apropiat la privatizari pentru limitarea deficitului.
"Cele mai utilizate instrumente (pentru reducerea deficitului bugetar - n.red.) sunt privatizarile activelor detinute de stat, majorarea taxei pe valoare adaugata si reducerea cheltuielilor publice", se arata in raport.
Majoritatea participantilor la sondaj considera ca eficacitatea reducerii cheltuielilor publice pentru scaderea deficitului bugetar este foarte ridicata (40%) sau ridicata (37%), in timp ce majorarea TVA este considerata mai putin eficienta. O pondere de 50% dintre cei chestionati apreciaza ca majorarea taxei pe consum are un impact neutru, in timp ce doar 21% dintre acestia cred ca masura are o influenta puternica.
"Cel mai putin eficace instrument in opinia expertilor este privatizarea, doar 28% dintre respondenti indicand ca aceasta masura are o eficienta foarte puternica sau puternica. Pe de alta parte, 44% dintre respondenti considera ca privatizarea are un efect scazut sau foarte scazut. Rezultatul ar putea reflecta capacitatea privatizarii de a genera pe termen scurt intrari de capital, dar de a nu influenta bugetul pe termen lung", se precizeaza in raport.
Totusi, expertii europeni intervievati de institutul german cred ca Cehia si Romania vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la sfarsitul anului 2010. Ajustarea deficitul