În gările din judeţul Alba şi în trenurile care tranzitează prin aceste gări au fost înregistrate 105 infracţiuni în 2009. În cele mai multe cazuri este vorba despre furturi, pe locul doi în topul infracţiunilor pe calea ferată se înscrie falsul şi uzul de fals. Infracţiunea se referă la cei care încearcă să circule cu abonamente falsificate sau expirate. Un număr semnificativ de infracţiuni se referă la mica corupţie, luare sau dare de mită.
Gările cele mai periculoase pentru călătorii din judeţul Alba sunt cele de la Teiuş şi Vinţu, iar cele mai multe infracţiuni petrecute în trenuri sau în gări sunt cele de furt. Au fost semnalate şi cazuri de violenţă sau luare şi dare de mită.
Cerşetoria încurajată de controlori
Comisarul Dumitru Marcu, şeful serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Alba spune că anul acesta este cel mai multe infracţiuni s-au înregistrat în gările Teiuş, Blaj şi Vinţu. „Cred că se impune ca în fiecare staţie să se monteze două, trei camere de luat vederi în mai multe puncte. Pentru a stopa mai ales furturile“, a spus Dumitru Marcu. Comisarul a mai spus că situaţia de promiscuitate din trenuri şi gări se datorează şi toleranţei pe care o manifestă controlorii de tren faţă de persoanele care vagabondează. „Sunt cerşetori care traversează de câteva ori ţara, sau dorm iarna pe tren. Din ce au îl pătesc de Naş şi circulă dintr-un loc în altul. E un fenomen social care ar trebui stopat“, a mai spus Dumitru Marcu. În cele 11 luni încheiate din 2009 s-au înregistrat 31 de cazuri de dare şi luare de mită. „Noi nu putem să-i sancţionăm pe controlori dar putem să-i deferim Parchetului care va lua sancţiunile care se impun“, a mai spus comisarul.
Călătorii se feresc să circule noaptea
Tinerii şi vârstnicii sunt cei care circulă cel mai mult cu trenul. Mulţi recunosc că uneori circulă fără bilet şi s