Scumpirea continuă a gazelor şi existenţa de numeroase zone unde branşarea este imposibilă sau la preţuri foarte mari recomandă folosirea sistemelor de încălzire pe bază de electricitate. Un studiu efectuat recent de prof. dr. ing. Nicolae Vasile arată că, de iarna trecută, este chiar mai ieftin să îţi încălzeşti casa electric, faţă de obişnuita centrală pe bază de gaz. Sursa: heatizon.com
Metodele de încălzire electrică sunt foarte folosite în statele din vestul şi nordul Europei, această energie fiind produsă atât clasic, cât şi din surse neconvenţionale (Soare, vânt, energia pământului, a valurilor etc). Cele mai populare patru metode de încălzire electrică sunt: cu centrală electrică, prin calorifere ceramice, prin suflante şi prin cablu încălzitor în pardoseală.
"În condiţiile iernii trecute, economia realizată prin încălzirea electrică a unei case de dimensiuni medii a fost de 22%", spune profesorul.
"Cea mai avantajoasă este încălzirea prin caloriferele ceramice. Gândiţi-vă la ele ca la nişte sobe de teracotă cu aspect de calorifer sau parte din perete, care reţin mult timp căldura, fiind astfel economice", adaugă Nicolae Vasile, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE).
Avantajele încălzirii în pardoseală
Acest mod de încălzire electrică are marele avantaj că nu răpeşte din spaţiul pe orizontală al locuinţei, întrucât nu presupune montarea de calorifere. Pe scurt, locuinţa are nevoie de o foarte bună izolare la nivelul şapei, pentru ca o parte cât mai mare din energia transmisă de cablul sau tubul încălzitor să ajungă la pardoseala de deasupra sa, nu să se piardă în jos, spre pământ.
Marele avantaj al acestui sistem este încălzirea eficientă pe verticală a locuinţei. "Corpul uman are nevoie de mai multă căldură la picioare şi de mai puţină la