La sfîrşitul anului 2008 a apărut la Editura Magnard din Paris o frumoasă carte despre literatura pentru copii, La littérature de jeunesse. Itinéraires d'hier ŕ aujourd'hui (Literatura pentru copii. Intinerarii de ieri şi pînă în astăzi) sub coordonarea cunoscutei specialiste în domeniu, Denise Escarpit.
Autoarea se apropie cu seninătate şi cu o constantă şi pasionată muncă de vîrsta de 90 de ani, din care cîteva decenii bune au fost consacrate recunoaşterii, impunerii şi apoi studierii aşa-zisei "paraliteraturi", numită mai simplu, literatură pentru copii.
Specialistă în literatura engleză şi în comparatistică la Universitatea din Bordeaux, Denise Escarpit a elaborat o interesantă teză de doctorat despre Histoire d'un conte. "Le Chat Botté" en France et en Angleterre (Istoria unei poveşti."Motanul încălţat" în Franţa şi în Anglia), comparînd cu deosebită fineţe, în cele două spaţii culturale, motivul animalului care, cu isteţime şi cuvinte ingenioase, îşi ajută stăpînul să-şi depăşească statutul social inferior.
Pe la începutul anilor 70, Denise Escarpit a lansat una dintre primele reviste specializate în literatura pentru copii din Franţa, Nous voulons lire!(Vrem să citim!), al cărei neobosit redactor şef este şi în prezent. În paralel şi-a desfăşurat activitatea didactică, ţinînd la Universitatea din Aquitania un curs despre literatura pentru copii şi publicînd volumele, devenite referinţe fundamentale despre Copil, imagine şi povestire, Literatura pentru copii şi tineret în lume, Traducere şi adaptare în literatura pentru copii. A publicat de asemenea Ghidul ilustratorilor de carte pentru copii şi Ghidul autorilor de carte pentru copii.
Întorcîndu-ne la volumul recent apărut, considerat de autoare ca un punct final al cercetării ei în acest domeniu, el reface istoria literaturii pentru copii cam pînă în ani