Tinerii care fac sex neprotejat, dar şi cei care se droghează favorizează expansiunea virusului. Sursa: Reuters
România înregistrează peste 340 de cazuri noi pe an de infecţie cu HIV-SIDA. Specialiştii spun că „situaţia este sub control”, în comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, dar că aceasta s-ar putea deteriora dacă nu se continuă programele de prevenire, mai ales în grupurile de risc (toxicomani, prostituate, deţinuţi, oamenii străzii, dar şi adolescenţi seropozitivi).
Dacă, acum 20 de ani, infecţia s-a luat prin transfuzii şi instrumente nesterilizate, cei care o vor răspândi de acum vor fi toxicomanii şi tinerii cu mulţi parteneri.
Programele pentru toxicomani ar trebui reluate urgent
Programele destinate toxicomanilor şi cele de educaţie sexuală făcute adolescenţilor infectaţi sunt principalele măsuri care trebuie luate pentru a ţine virusul în frâu.
„Acum câţiva ani ne-am propus să controlăm acest fenomen şi să nu depăşim, anual, 500 de cazuri noi de infecţie cu HIV-SIDA. Trebuie să investim în prevenţie”, a declarat, marţi, medicul Adrian Streinu-Cercel, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/ SIDA.
În Bulgaria, numărul de infecţii cu HIV s-a dublat (de la 49 de cazuri în 2000 au ajuns la 122 de cazuri în 2008). La fel în Cehia, Ungaria, Slovacia.
Anul acesta, în România, sute de toxicomani nu au mai primit seringi gratuite şi suport cu metadonă din cauza reorganizării Agenţiei Naţionale Antidrog, iar guvernul nu a găsit nici până acum o soluţie.
„Ar fi important să facem să nu se piardă ceea ce am câştigat în ultimii 20 de ani şi să ţinem sub control fenomenul HIV-SIDA, inclusiv prin astfel de măsuri”, a atras atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel. Acesta a propus, în urmă cu câteva luni, reamenajarea unei foste garnizoane şi transformarea e