Rozmarinul nu este numai o planta culinara, inrudita cu menta, folosita tot mai des de catre gospodine, ci este si un adevarat medicament. Dupa levantica, este planta cel mai des folosita la aromoterapie, pentru calitatile sale de indepartare a tensiunilor si stresului.
Poate fi adaugata in supe, peste, carne sau tocanite, pentru gustul sau delicat, putin mentolat. Frunzele uscate sau uleiul esential adaugate insa in crema de fata, de corp, samponul si gelul de dus zilnic pot regenera celulele de la nivelul pielii, informeaza thehealthierlife.co.uke.
Uleiul esential de rozmarin, folosit la masaj, are proprietati de stimulare a circulatiei sangelui, intarire a capilarelor si de regenerare celulara.
In trecut, rozmarinul s-a folosit pentru tratarea afectiunilor stomacului si migrenelor. Pornind de la aceste intrebuintari curative, oamenii de stiinta au descoperit ca rozmarinul ajuta inclusiv la prevenirea cancerului, stimuland buna functionare a ficatului.
Cele mai importante componente ale rozmarinului sunt acizii continuti, care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Tocmai de aceea planta este eficienta si in tratarea astmului, bolilor de ficat si cardiovasculare.
Protejeaza structurile celulare de actiunea radicalilor liberi, tocmai de aceea face minuni pentru tenul imbatranit si ridurile care tradeaza varsta. Actioneaza in profunzime si are rol de detoxifiere. Buna functionare a ficatului semnifica de fapt eliminarea toxinelor care isi spun cuvantul asupra pielii afectate de alimentatia bogata in grasimi.
Ajuta la reducerea efectului de retentie a apei in organism, reducand balonarile si stimuland functionarea corespunzatoare a rinichilor. Mai mult, mineralele esentiale pentru organism (sodiu si potasiu) se pot fixa mai bine.
Extractul de rozmarin poate fi actizitionat di