Generalul Vasile Milea s-a aflat în noaptea de 21/22 decembrie 1989 în zona baricadei de la Inter. Mărturiile dramatice, pe care vi le prezentăm în premieră, atestă zelul cu care el s-a pus atunci în fruntea dispozitivului militar de represiune pe care, la un moment dat, l-a şi coordonat personal.
De douăzeci de ani, generalul Vasile Milea este considerat un erou martir al Revoluţiei din Decembrie 1989. Un erou tragic care, pus în faţa obligaţiei de a comanda Armata împotriva poporului său, a preferat să-şi jertfească propria lui viaţă. Mărturiile pe care le prezentăm în continuare, făcute în dosarul Parchetului militar privind moartea ministrului Apărării din 1989, care a fost redeschis în urma articolelor Jurnalului Naţional, arată însă că ministrul Milea, cel puţin în noaptea de 21/22 decembrie 1989, nu a făcut absolut nimic pentru a împiedica reprimarea manifestanţilor din Bucureşti, care ridicaseră baricada de la Hotelul Intercontinental.
Mai mult decât atât, la un moment dat, generalul s-a implicat personal în actul de comandă al forţelor militare care au intervenit cu duritate în acel loc. Iar pentru aceasta, el ar fi fost chiar felicitat de Elena Ceauşescu.
"ZECE INDICATIVE"
În momentul declaraţiei date în faţa procurorilor militari, Dan Plăviţu era colonel al Armatei României şi a rememorat întâmplările din 1989 pe care le-a trăit ca ofiţer în cadrul Comandamentului Trupelor de Transmisiuni. La 21 decembrie, căpitanul pe atunci Dan Plăviţu, împreună cu colegii săi Tufan, Răducu şi Stan au fost trimişi la sediul CC al PCR, cu ordinul de a se pune la dispoziţia ministrului Apărării Naţionale. După ce ei au ajuns acolo şi după ce şi-au instalat aparatura de telecomunicaţii, un ofiţer din cadrul grupei operative le-a adus la cunoştinţă că vor lucra sub indicativul "Rondoul".
Conform planurilor de operaţii