Reprezentanţii instituţiilor publice din Târgovişte spun că nu ştiu cine l-a luat. Părinţii băieţelului care a murit strivit de leagăn nu vor să dea în dea în judecată primăria, instituţia care este responsabilă de amenajarea parcurilor.
Leagănul care l-a ucis miercuri, 2 decembrie, pe Paul Văduva, un băieţel în vârstă de numai şase ani, a dispărut aseară din parc. Reprezentanţii autorităţilor locale spun că nu ştiu nimic despre această dispariţie. „Este posibil să-l fi luat chiar echipa care l-a instalat. La noi nu s-a raportat nimic şi nu avem date cu privire la această situaţie”, a spus Ioana Preda, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei din Târgovişte.
Cu doar câteva ore înainte ca leagănul să dispară, reporterii „Adevărul de Seară” au făcut un tur al celorlalte parcuri din oraş în care mai sunt amplasate astfel de echipamente de joacă. Ei au aflat că celelalte au fost fixate în pământ, cimentate şi sudate abia în urmă cu o săptămână. În parcul Aşchiuţă din cartierul Micro 9 sunt cinci leagăne similare cu cel care l-a omorât pe Paul. “Nu erau prinse în pământ. Chiar săptămâna trecută unul din ele s-a răsturnat pentru că se dădeau în el nişte băieţi. Dimineaţa erau mai mereu la pământ. Au venit nişte muncitori şi le-au prins pe toate în ciment”, a spus Vasile Gheorghe, unul dintre locuitorii din zonă.
Ce spun normele europene
România a adoptat standardele europene în domeniul echipamentelor de joacă în anul 2002. Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat S.A. (I.S.C.I.R. – CERT), este instituţia care verifică parcurile. Conform Primăriei, echipamentele de joacă au fost autorizate. Inspectorii care au dat autorizaţia nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.
Conform normelor, copiii ar trebui să fie aibă acces în parcuri doar însoţiţi de părinţi iar pe echipamentele