Agenţii de jucători, care au primit într-un sezon 71,6 milioane de lire sterline (circa 79 milioane de euro) din partea cluburilor din Premier League, au fost acuzaţi că atacă într-o manieră excesivă fotbalul englez, relatează Agerpres.
Această sumă, care priveşte 800 de tranzacţii, reprezintă aproape cifra de afaceri anuală a unui club precum Everton, între 10 şi 15 la sută din sumele tuturor transferurilor efectuate în acea perioadă, dar, de asemenea, şi 3,5 din cifra de afaceri globală a Premier League (2 miliarde lire sterline, 2,2 miliarde euro).
Harry Redknapp, antrenor la Tottenham, unul dintre cluburile cele mai afectate de o asemenea cheltuială (6 milioane de lire sterline) a acuzat această risipă "nebună": "Este evident că există oameni care au câştigat sume imense de bani fiind agenţi de jucători în ultimii ani".
Previzibil, în fruntea clasamentului se află Manchester City, cu 20 la sută din suma totală, acest club având o activitate fără precedent în ultima piaţă de transferuri. Mai puţin de înţeles este însă poziţia Chelsea, pe locul 2 cu 9,5 milioane de lire sterline, deşi singura achiziţie importantă din această perioadă a fost cea a rusului Iuri Jirkov, departe de sumele imense cheltuite de londonezi anul trecut.
Explicaţia ar putea consta în faptul că gruparea din capitală a renegociat contractele principalilor jucători (Drogba, Terry, Essien, Lampard), virând onorariile agenţilor, o practică pe care antrenorul lui Manchester United, Alex Ferguson, o denunţă de mult timp. Această poziţie a managerului scoţian explică şi de ce tripla campioană a Angliei, MU, se situează în coada plutonului, cu doar 1,5 milioane de lire virate intermediarilor.
Mai multe dintre vedetele sale, precum Paul Scholes, Ryan Giggs sau Gary Neville, împărtăşesc aversiunea antrenorului lor pentru agenţi şi îşi negociază singuri contractele. Pen