Votul de duminica pentru unul dintre candidatii la presedintia Romaniei, Traian Basescu sau Mircea Geoana, nu este un vot nici pentru un nou guvern, nici pentru un nou buget, nici pentru rezolvarea crizei. Este un VOT PENTRU URMATORII cinci ANI, iar durata acestui angajament a fost destul de putin dezbatuta in cursa electorala.
Este de fapt un vot despre cum ne inchipuim Romania in 2015. Vom adopta euro? Vom avea 1.000 de kilometri de autostrada? Vom avea scoli si spitale decente? Va mai fi 30% din populatie ocupata in agricultura?
Intensitatea schimbarilor pe care le va suporta Romania in urmatorii cinci ani se poate sesiza numai daca ne uitam in urma. Cum era Romania anului 2005 fata de cea de acum si cum se vedea cincinalul trecut atunci?
Ziarul Financiar a facut un experiment in toamna anului 2004. A adunat intr-un supliment de 150 de pagini, un Anuar, previziunile oamenilor de afaceri si analistilor despre Romania anului 2010. Nivelul salariilor, PIB/capita, pretul apartamentelor, vanzarile de masini, de credite, de computere, numarul de malluri - au fost estimate pas cu pas pentru toata perioada 2005-2010.
Ce se poate spune acum despre acele previziuni si ce putem invata pentru viitor?
Unele sunt amuzant de supra-optimiste. "Vom putea plati chiar si o cutie de Coca-Cola cu telefonul mobil", prognoza Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Cat va fi dobanda la creditele in lei in 2010? "5%", era de parere Petrut Stoica de la Avenir Telecom. Reteaua de autostrazi va ajunge la o lungime de 900-1.500 km, spuneau toti cei intrebati. "Romania va fi mult mai aproape de Europa decat astazi. Fondurile de preaderare din 2007-2010 reprezinta 10 miliarde de euro, care vor fi foarte vizibile in tot ceea ce inseamna infrastructura", spunea Dan Bedros, atunci director general la Alcatel Romania.
Nimic din toate acestea nu s-a int