Criza financiară are un impact devastator asupra familiilor din ţările emergente din Europa şi Asia Centrală, astfel că până în 2010 ar putea fi cu 10 milioane de oameni mai săraci în regiune, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
Totodată, aproape 25 milioane de persoane care făceau parte din clasa de mijloc vor fi acum puţin deasupra liniei de sărăcie, trăind cu riscul de a-şi pierde casa şi locul de muncă. "Criza financiară globală va inversa progresele substanţiale făcute în ultimul timp de nivelul de trai din Europa şi Asia Centrală", a declarat Luca Barbone, director în cadrul Băncii Mondiale care se ocupă de regiunea Europa şi Asia Centrală.
Criza alimentară şi cea a carburanţilor nu este încă sfârşită. Preţul la alimente şi la carburanţi nu va reveni la nivelul raportat înainte de 2007. În plus, cursul valutar din unele ţări va duce chiar la noi runde de creşteri ale preţurilor.
Experienţele anterioare sugerează faptul că şocul economic temporar va avea efecte de lungă durată asupra dezvoltării umane, pe măsură ce familiile vor face economii în ceea ce priveşte investiţiile în educaţie şi sănătate, se precizează în raportul Băncii Mondiale.
"Guvernele trebuie să se concentreze să facă cheltuieli cât mai chibzuite pentru a-i proteja pe cei săraci. Transferurile de bani, pensiile sociale şi programele care îi ajută pe săraci nu ar trebui întrerupte, pentru că de ele este acum nevoie mai mult ca niciodată", a declarat Luca Barbone. Sistemele de protecţie socială diferă de la ţară la ţară. Totuşi, majoritatea statelor din regiune au cel puţin un program care poate fi dezvoltat pentru a ajuta acest sistem.
În perioada de recuperare care a urmat crizei din 1998 până în 2006, din Rusia, mai mult de 50 milioane de persoane s-au mutat din zonele cu probleme. Totuşi, impactul acestei crize va fi enorm. De