Bancile europene isi revin de pe urma crizei creditarii, devenind mai mari decat inainte si reprezentand o amenintare la adresa economiilor tarilor in care activeaza, cred analistii internationali.
BNP Paribas, Barclays si Banco Santander sunt doar cateva dintre cele 353 de institutitii bancare europene care au crescut de la inceputul anului 2007, iar 15 dintre ele au active mai mari decat tarile unde isi au sediul, potrivit unei analize Bloomberg.
In timp ce Uniunea Europeana s-a laudat cu faptul ca a impartit operatiunile bancilor care au primit ajutor de stat, nu s-a spus nimic despre starea bancilor care au refuzat acest ajutor si sunt considerate "prea mari pentru a da faliment", precum era cazul bancii Lehman Brothers, inainte de toamna anului trecut. Activele bancilor europene s-au majorat cu 25 de procente de la inceputul lui 2007, in comparatie cu 20 de procente, in cazul institutiilor bancare americane.
"Se vad primele seminte ale urmatoarei crize. In ultimii doi ani, bancile s-au facut din ce in ce mai mari. Este impotriva tendintei actuale", a declarat David Lascelles, de la Centrul pentru Studierea Inovatiilor Financiare din Londra.
Un foarte bun exemplu este BNP Paribas, cea mai mare banca din lume dupa nivelul activelor, care s-au majorat cu 59 de procente, ajungand la 2,29 de trilioane de euro, o suma egala cu 117% din produsul intern brut al Frantei.
De asemenea, activele Barclays au crescut cu 55 de procente, pana la 1,55 de trilioane de lire sterline, adica 108% din produsul intern brut al Marii Britanii. Nu in ultimul rand, valoarea activelor Santander este aproape egala cu cea a PIB-ului Spaniei, de 1,08 trilioane de euro.
RBS a promis sa-si reduca activele cu 40 de procente, in urmatorii cinci ani, iar Comisia Europeana a ordonat mai multor banci, inclusiv Commerzbank, ING si