Ziua de muncă a poliţiştilor din zeci de sate timişene începe iarna cu lemne aruncate pe foc în sobele tradiţionale.
Agenţii de la sate îşi găsesc birourile îngheţate în fiecare dimineaţă în timpul iernii. Două ore durează încălzirea cu lemne, cam până în momentul în care trebuie să plece pe teren. În această situaţie lucrează poliţiştii din peste 80 de posturi din judeţ, pentru care şefii cumpără în fiecare an lemne de foc.
„Combustibilul” pentru sobe a fost achiziţionat din vară de Poliţia Timiş cu 50.000 de euro de la o firmă din Nădrag. „Am primit lemnele de la firma care le împarte în tot judeţul. A doua zi au venit şi muncitorii de la aceeaşi firmă care au tăiat lemnele. Le-am depozitat într-o locaţie, în spatele primăriei. De acolo o să îmi aduc lemne când o să vină frigul şi trebuie să fac focul”, a spus agentul şef Marcel Pleş, şeful Postului de Poliţie Şag, unde nu există încălzire centrală.
Majoritatea poliţiştilor de la sate se încălzesc cu lemne, iar birourile lor se află în sediile primăriilor sau în clădiri vechi. Poliţia Timiş plăteşte chirie pentru multe dintre ele, iar banii vin tot de la buget.
Asta pentru că sediile vechi au fost retrocedate foştilor proprietari, de la care au fost confiscate abuziv în perioada comunistă. Justiţia le-a retrocedat după anii 1990, iar poliţiştii s-au refugiat fiecare pe unde a putut, după cum au primit sedii de la autorităţile locale din fiecare sat.
Biciclete dotate cu girofar
Poliţiştii de la sate au fost dotaţi cu Dacii Logan în urmă cu trei ani, după ce ani în şir au circulat cu maşinile personale sau cu vechile automobile Aro care aveau câteva sute de mii de kilometri la bord. Poliţiştii au mai primit şi biciclete de la Ministerul de Interne, dotate, asemenea celor ale poştaşilor, cu sirenă şi girofar, cu care să circule pe timp de vară în patrulare pe la sate.