* producătorii de carne de porc, oaie, capră şi pui susţin că neacordarea subvenţiilor în acest sector va putea duce, de anul viitor, la o majorare consistentă a preţurilor * cei mai pesimişti sunt crescătorii de bovine, oi şi capre întrucât ei susţin că scumpirea ar putea ajunge chiar şi la 50% * în caz contrar, crescătorii susţin că singura soluţie ar fi falimentul
Preţul cărnii de porc se va majora cu până la 25%, al celei de oaie şi capră cu până la 50%, iar al celei de pui cu maxim 20%, încă din primele luni din anul 2010, dacă România nu va obţine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei în care se pot acorda ajutoarele de stat, au declarat reprezentanţii marilor producători din domeniu.
"Subvenţia pe cap de animal reprezintă aproximativ 20% din costul de producţie al cărnii de porc, iar în lipsa acesteia, producătorii nu vor avea cum să susţină costurile. Astfel, ne putem aştepta ca din primele luni ale lui 2010 preţul cărnii de porc să crească cu peste un leu pe kilogram", a declarat preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz. Astfel, acesta a explicat că dacă, în prezent, un kilogram de carne de porc în viu poate fi cumpărat cu circa 5,2 lei/kg, după primele luni din 2010 acesta ar putea ajunge până la 6,4 lei/kilogram. "Cred că în alte condiţii vor dispărea producătorii, pentru că oricum sunt în pierdere. Dacă nu se găseşte o soluţie ca şi producătorii să poată obţine cât de cât profit ei vor închide. De asemenea, o altă situaţie gravă va fi reducerea efectivelor de animale, mai ales în contextul în care deja unele dintre firmele mari au început să ia această măsură", a mai spus Caruz.
De asemenea, crescătorii de ovine şi bovine spun că ajutoarele de stat care s-au putut acorda până în acest an reprezentau până la 50% din costul de producţie, valoare pe care nu o pot acoperi decât prin maj