În vâltoarea schimbărilor, a dat planşeta de proiectare pe dosarul de asigurator. Consideră că meseria pe care o are la bază l-a ajutat enorm în noua carieră. Profil: născut la 01 iulie 1956 în BrăilaStudii: Facultatea de Mecanică - BraşovOcupaţia: Inspector asigurăriFamilie: căsătorit, un copil
A lucrat mulţi ani în cercetare, fiind angrenat în execuţia unor proiecte de anvergură naţională. Pentru calităţile sale, a fost selectat să lucreze la „Experimentare", unul din cele mai grele compartimente din cadrul Centrului de Cercetare pentru Utilaje de Construcţii, actualul Ceprorex.
„A fost o muncă dificilă, dar plăcută. De altfel, activitatea specialistului în experimentare se împarte în două: pe teren şi la planşetă. Nu întodeauna ceea ce se vede bine în desen este şi bun din puct de vedere al utilizatorului", ne-a spus ing. Romeo Amza.
Cum este omul căruia nu-i place să lase treaba spusă sau făcută pe jumătate, ne-a dat explicaţiile cuvenite. „Ca să exemplific, proiectanţii făceau, să zicem, un excavator. Pe coala de calc arăta excelent. În practică, vedeai că accesul la unele componente vitale, cum erau instalaţiile hidraulice, se făcea greu sau trebuia să demontezi jumătate din echipamente ca să ajungi la un servomotor sau un drossel. Aici interveneam eu şi modificam proiectul", ni s-a destăinuit inginerul.
Ingineria ca mod de a gândi
A participat la elaborarea şi punerea în fabricaţie a numeroase utilaje, unele chiar unicate în fosta Europă de est.
„Cel mai complex utilaj la care am lucrat efectiv a fost Sistemul de Frezat şi Betonat Canale de Irigaţii. Erau în fapt patru maşini care intrau pe o lucrare brută, făcută de dragline, şi scoteau lucrare finită într-o singură trecere, un canal de irigaţii complet funcţional. Din păcate, deşi exista un plan naţional de îmbunătăţiri funciare, aceste utilaje au ajuns numai la expor