Vladimir Simon este din 2005 director al Centrului de Consultanta pentru Programe Culturale Europene, institutie in cadrul careia functioneaza trei birouri ale Uniunii Europene pentru promovarea programelor comunitare: Cultura, Media si Europa Pentru Cetateni. Inainte de 1989 a fost secretar literar la Teatrul Tandarica (1976-1990), iar ulterior secretar general de redactie al cotidianului "Viitorul" (1990-1991), director si redactor-sef al ziarului "Viitorul Românesc" (1991-1992), redactor-sef al revistei "Curierul Românesc", editata de Fundatia Culturala Româna (1995-1997). A fost director al Departamentului de Relatii Internationale, Integrare Europeana din Ministerul Culturii (1997-2005). A fost ales in functii de coordonare in cadrul unor organisme ale Consiliului Europei.Vladimir Simonstabileste si urmareste realizarea Planului de Actiune al CentruluideConsultanta pentru Programe Culturale Europene, reprezinta România in cadrul Comitetului de Management al Programului "Cultura" (2007-2013) al UE si coordoneaza activitatile Punctului de Contact pentru Programul "Europa pentru Cetateni" al UE.
- Domnule Vladimir Simon, ce rost are Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene, al carui director sunteti?
- Nici un rost, potrivit Legii 329 din 2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, recent promulgata. Guvernul Emil Boc a decis s-o desfiinteze, dizolvând-o intr-o alta structura institutionala. Rostul institutiei era sa promoveze in România fondurile europene disponibile pentru finantarea proiectelor cu relevanta culturala sau din domeniul filmului.
- Uniunea Europeana finanteaza, deci, evenimente culturale si filme? In ce conditii?
- Uniunea Europeana sustine initiative culturale sau artistice de interes european. Actiuni, oricât ar fi de importante, limitate la aria geografica a unei