13 noiembrie 2009. Nu ştiu alţii cum sunt (de fapt, ştiu: mefienţi faţă de ritualurile sărbătorilor şi chiar faţă de ideea însăşi de sărbătoare), dar eu iubesc festivităţile. Îmi plac momentele de bucurie colectivă, ceremonialurile, omagiile aduse învingătorilor.
Acum mă aflu la Iaşi, la ediţia a doua a unui select festival de poezie, intitulat A doua petrecere cu poezie, prieteni şi... trufe de ciocolată. Iniţiatorul şi organizatorul festivalului este Emil Stratan, om de afaceri şi artist (creatorul unor cărţi-obiect de o valoare estetică recunoscută până şi de intransigentul cronicar de artă Pavel Şuşară). Ca un don Quijote al vremii noastre, Emil Stratan luptă pentru un ideal care pare, doar pare, de neatins: întoarcerea la poezie.
Poeţii pentru care a venit publicul anul acesta sunt Ovidiu Genaru, Adrian Popescu, Caius Dobrescu, Mariana Codruţ, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Liviu Antonesei (el însă a renunţat să participe, în ultima clipă), Pavel Şuşară, Lucian Vasiliu, Paul Vinicius. Recitalul de poezie oferit de ei este ascultat cu sfinţenie şi aplaudat cu frenezie.
Celor prezenţi în sala Bibliotecii Centrale Universitare le mai sunt oferite: un film cu regretatul Cezar Ivănescu, poezii de Cezar Ivănescu recitate de Cosmina Stratan şi Alexandra Suciu, muzică (bună) interpretată la clarinet de pitorescul Aurelian-Octav Popa.
Publicul este el însuşi un spectacol, fiind format din intelectuali de elită, femei frumoase şi elegante, tineri cu priviri inteligente. Poate fi văzut în sală şi atât de iubitul poet Emil Brumaru, burzuluit, ca de obicei.
14 noiembrie 2009. Este seara târziu şi particip la banchetul de despărţire, într-un salon vast al Hotelului "Unirea". Astăzi a fost o zi plină. A avut loc, întâi, festivitatea de decernare a premiilor (juriul fiind format din Al. Călinescu, preşedint