Spre deosebire de vecinii sai pusi la grea incercare de criza economica, Polonia a reusit sa evite intrarea in recesiune. Atuurile celei mai mari economii din Europa Centrala si de Est, estimata la 362 de miliarde de euro in 2008 (Romania a avut anul trecut un PIB de 137 mld. euro), au fost piata interna stabila si dezvoltata, dependenta relativ redusa fata de exporturi (40,8% din PIB comparativ cu 80,2% in Cehia sau cu 80,3% in Ungaria) si capacitatea statului de a tine in frau dezechilibrele economice, precizeaza Fondul Monetar International.
Aceste avantaje au "actionat ca o plasa de siguranta, reusind sa absoarba socul", conform aceluiasi raport al FMI.
"Cheltuielile publice, administrate mai bine in perioada anterioara crizei si ponderea mai mare a capitalului local in totalul capitalului atat in sectorul bancar, cat si in industrie au ajutat Polonia sa evite intrarea in recesiune", este de parere Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. "Intrarile de capital au fost mai putin agresive decat in restul Europei de Est."
Polonia, exceptia de la regula
Unele voci afirma insa ca este vorba si de noroc. O reducere a impozitului pe venit a intrat in vigoare la momentul potrivit pentru a stimula economia, iar fondurile destinate lucrarilor de infrastructura ce au provenit de la Uniunea Europeana au fost "livrate" exact in momentul in care debuta criza. Economia a crescut, animata de consum, si a fost sustinuta de investitiile publice importante, cofinantate de UE. Programele publice au dat o gura de oxigen unei industrii a constructiilor puternic lovite de criza.
"Statul polonez a avut o politica potrivita a ratei de schimb, lasand zlotul sa se deprecieze", afirma Laurian Lungu, Managing Partner in cadrul Macroanalitica. Aceasta politica a favorizat jucatorii de pe piata.
Tot la inceputul acestui an, Polonia