Principiul "Aşa tată, aşa fiu" se potriveşte foarte bine în România. Tinerii îşi urmează aproape întocmai părinţii, mergând chiar până la a le urma şi nivelul de educaţie. Într-o piaţă a muncii în care concurenţa este foarte mare şi în care nivelul pregătirii este foarte important pentru a obţine o slujbă cât mai bună, tinerii români merg pe principiul "dacă mama şi tata nu au şcoală multă, nici mie nu-mi trebuie". Cel puţin aceasta este concluzia unui studi
Principiul "Aşa tată, aşa fiu" se potriveşte foarte bine în România. Tinerii îşi urmează aproape întocmai părinţii, mergând chiar până la a le urma şi nivelul de educaţie.
Într-o piaţă a muncii în care concurenţa este foarte mare şi în care nivelul pregătirii este foarte important pentru a obţine o slujbă cât mai bună, tinerii români merg pe principiul "dacă mama şi tata nu au şcoală multă, nici mie nu-mi trebuie".
Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu al INS, care arată că majoritatea tinerilor a părăsit şcoala după absolvirea unui nivel de instruire similar cu cel al părinţilor.
Astfel, dintre tinerii provenind din familii cu studii superioare 87,4% au părăsit şcoala după absolvirea unei instituţii de învăţământ de acelaşi nivel.
În rândul tinerilor ai căror părinţi aveau nivel de instruire mediu, 67,7% aveau de asemenea studii medii, iar 21% erau absolvenţi de studii superioare.
În cazul tinerilor provenind din familii cu nivel scăzut de educaţie 52,5% au părăsit educaţia după terminarea cel mult a unei şcoli gimnaziale, în timp ce, 47,4% depăşiseră nivelul de instruire al părinţilor părăsind educaţia după absolvirea învăţământului mediu (44,9%) sau chiar superior (2,5%).