In fiecare an, Targul de Carte "Gaudeamus" invita una sau mai multe personalităţi care polarizează aproape intreaga atenţie a publicului şi a presei. Acest fapt aduce prestigiu evenimentului bucureştean.
Autori in vogă, croiţi din succese pe care mai apoi nici ei nu şi le pot explica prea bine, laureaţi ai marilor premii literare (cu precădere, laureaţi ai Nobel-ului, premiu pentru care noi, românii, am făcut o mică-mare obsesie), autori care au stârnit uriaşe valuri de interes au fost prezenţi de-a lungul timpului la Bucureşti.
De fiecare dată, câte un eveniment intern a adus in prim-plan şi alti eroi ai zilei, nu neapărat din lumea literelor. Multe personalităţi politice au folosit Târgul ca pe o baie (electorală) de mulţime. Vedetele autohtone şi-au tăiat şi ele o felie din tortul popularităţii conferite de un aşa eveniment, lansându-şi cărtile proprii sau girând cu prezenţa lor autori-prieteni.
Anul acesta, Salman Rushdie a fost vedeta indiscutabilă a Târgului de Carte de la Bucureşti. Prezenţa lui a fost descrisă pas cu pas, inclusiv de catre Ziarul de Duminica, aşa că nu vreau să mai spun o dată ce s-a spus despre el. Intr-o bună măsură, "cel mai vânat scriitor de pe planetă" a ţinut să infirme această imagine: a fost lejer, n-a avut gărzi de corp, s-a dovedit grijuliu şi atent cu presa, aş spune chiar fără restricţionări, acordând cu destulă largheţe declaraţii şi interviuri, apoi a dat o fugă până la Bran, probabil pe urmele lui Dracula.
Herta Muller a fost şi ea la Târg. Dar numai cu cărţile. Grijulii, nici editorul, nici vorbitorii de la lansare nu au suflat vreo vorbă despre absenţa recentei premiate cu Nobel, aşa că in rolul Hertei Muller s-a aflat... Oana Pellea, care a citit, expresiv, câteva fragmente. Dacă inţeleg reticenţa editorilor, nu inţeleg volta lingvistică a presei care a vorbit despre faptul că (Herta Muller) "