Construcţiile şi comerţul sunt sectoarele care au suferit cel mai mult de pe urma crizei economice, arată datele statistice oficiale. Sursa: Reuters
Aceste domenii au tras în jos întreaga economie, care a înregistrat o scădere de 7,1% în trimestrul al treilea din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Construcţiile au scăzut cu peste 17%, iar comerţul cu peste 11%.
În acelaşi timp, industria şi activităţile financiare au cunoscut un recul de circa 3%-4%. Singurul sector care a fost pe plus este agricultura, care a crescut cu 2,4%. În raport cu trimestrul anterior, în perioada iulie-septembrie, economia s-a contractat cu 0,6%, iar veştile bune au venit din partea agriculturii, care a avansat cu 15,1%, a industriei (3,6%) şi a activităţilor financiare şi imobiliare (0,1%). Populaţia a continuat să-şi restrângă cheltuielile pentru consum. Acestea s-au redus cu -1,4%.
În acelaşi timp, impozitele nete pe produs au scăzut cu 4,4%, iar formarea brută de capital fix, adică investiţiile, a scăzut cu 4,6%, în trimestul al treilea, faţă de cel de-al doilea trimestru.
Top cinci ţări europene aflate în recesiune
România ocupă una din primele cinci poziţii în topul statelor din UE care se adâncesc în recesiune. România se situează pe al cincilea loc, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, de 7,1%, potrivit datelor Eurostat. Scăderi economice mai mari au fost înregistrate de Estonia (-15,3%), Lituania (-14,2%), Slovenia (-8,5%) şi Ungaria (-8%).
La polul opus se situează Grecia (-1,6%), Portugalia şi Franţa (-2,4%) şi Cipru (-2,7%). Singura ţară care a fost pe plus a fost Polonia, cu o creştere a PIB de 1%. Valoarea PIB-ului românesc, estimat pentru primele nouă luni din 2009,