Mircea Geoană i-a reproşat, joi seara, lui Traian Băsescu, în cadrul dezbaterii televizate a candidaţilor la Preşedinţia României, că nu este primit în Rusia din cauza politicii externe agresive, care îi surprinde şi pe occidentali. Acesta a replicat că preferă să nu meargă la Moscova, dar firmele româneşti să încheie contracte de 250 mil.de dolari. Băsescu i-a spus lui Geoană, pe un ton apăsat, că este vorba de un contract încheiat de Societatea de construcţii petroliere Constanţa cu firma Gazprom, pentru construirea unui gazoduct până la Soci, o conductă submarină de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci. "E o firmă românească ce execută această lucrare. De unde inventaţi dumneavoastră că România nu are relaţii cu Rusia? România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relaţii", a adăugat Băsescu.
Ce nu a spus Băsescu în dezbatere? Spre exemplu, cine e-n spatele firmei româneşti de succes (al cărei nume a părut a-l greşi neintenţionat) şi cum s-a obţinut finanţarea. Numele real al firmei, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, fost apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, este Grup Servicii Petroliere (GSP). Comănescu a apărut sub luminile rampei în vara lui 2005, în celebrul Raport Volcker, privind încălcări ale Programului ONU "Petrol contra hrană" de către 2.250 de firme din întreaga lume. România a avut pe lista societăţilor care au mituit regimul lui Saddam Hussein 11 nume, printre care şi Upetrom 1 Mai Ploieşti. Comănescu a fost, prin firma sa, implicată şi în acţionariatul Grup Servicii Petroliere, beneficiarul celui mai mare contract derulat de o firmă româneasca în Irak şi unul dintre cele mai mari de pe întreaga listă Volcker.
În plus, garanţiile de stat i-au fost acordate de Eximbank-ul condus de Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, al cărui nume a fost folos