Persoanele cu dizabilităţi din Cluj-Napoca şi-au sărbătorit ziua internaţională pe parcursul a două zile. Tinerii cu diferite afecţiuni au jucat piese de teatru, au cântat, au dansat şi au practicat diferite sporturi.
Problema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-a pus la începutul anilor ’70, când Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o serie de declaraţii privind aceste drepturi. Abia după ce anul 1981 a fost proclamat de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, drept an internaţional al persoanelor du dizabilităţi, în anul 1992 s-a decis ca persoanele din întrega lume să celebreze pe data 3 decembrie „Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi”.
Şi în Cluj s-a sărbătorit această zi, organizându-se evenimente pe parcursul a două zile: 2 şi 3 decembrie. Astfel, Casa de Cultură a Studenţilor a găzduit pe parcursul întregii zile de 2 decembrie, spectacolul artistic „Să ne bucurăm împreună!”. Înaintea începerii spectacolului, în holul Casei de Cultură, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a organizat o expoziţie cu lucrări artistice realizate de către persoanele cu dezabilităţi, din cadrul ONG-urilor şi a şcolilor speciale.
La ora 16.30 s-a dat startul spectacolului, unde protagoniştii au fost persoanele cu dizabilităţi din Cluj, care timp de trei ore şi jumătate au cântat, au dansat şi au jucat în mici piese de teatru.
Romeo şi Julieta cu happy end
Membrii „Asociaţiei pentru Protejarea şi Ajutarea Handicapaţilor Motor”, coordonaţi de către profesorul psihopedagog Anişoara Mureşan, au adaptat piesa de teatru „Romeo şi Julieta”, înlocuind finanul original, cu unul vesel în care dragostea dintre cei doi tineri este acceptată de ambele familii rivale. În plus, cei de la „Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuro Psihici, Centrul de Zi Sfânta Maria” au p