La începutul acestui an, toată Europa privea spre Grecia cu o oarecare invidie. Cel mai pesimist scenariu al Comisiei Europene arăta că Grecia va avea anul acesta o creştere economică 0,3%, prognoză care excludea din start posibilitatea recesiunii. Arma cu care Grecia a luptat împotriva crizei s-a întors între timp împotriva ei, fapt pentru care astăzi, Uniunea Europeană se uită cu îngrijorare la economia acestei ţări. Cunoscută pentru economia subterană foarte dezvoltată,
La începutul acestui an, toată Europa privea spre Grecia cu o oarecare invidie. Cel mai pesimist scenariu al Comisiei Europene arăta că Grecia va avea anul acesta o creştere economică 0,3%, prognoză care excludea din start posibilitatea recesiunii.
Arma cu care Grecia a luptat împotriva crizei s-a întors între timp împotriva ei, fapt pentru care astăzi, Uniunea Europeană se uită cu îngrijorare la economia acestei ţări.
Cunoscută pentru economia subterană foarte dezvoltată, Grecia a beneficiat de avantajul unui mediu de afaceri destul de animat, fapt ce a determinat un şomaj ţinut un timp la cote reduse.
„Aproape 35% din greci nu sunt salariaţi, având ocupaţii nedeclarate oficial, în urma cărora pot scăpa de impozit”, spunea Michalis Massourakis, şef de departament la Alpha Bank, a doua bancă din Grecia. Această situaţie permite unei mari părţi din populaţie să aibă o situaţie economică înfloritoare, arăta analistul la începutul acestui an.
Reversul medaliei devine tot mai întunecat: datorie publică de 113,4% din PIB pentru 2009 şi deficit de 9,4%, în condiţiile în care normele pentru zona euro sunt de 60% pentru datoria publică şi 3% pentru deficit.
Astfel a ajuns Grecia să intre în vizorul Bruxelles-ului pentru deficit excesiv.
O ţară din zona euro nu poate intra în faliment
Totul este cauzat de faptul că, de exemplu, turismul, foarte dezvoltat în Gre