Cu o putere economica de 15 ori mai mica decat a Angliei, Romania publica un numar similar de titluri de carti la fiecare miliard de euro din Produsul Intern Brut. Acest indicator arata ca in Romania "se consuma" la fel de multe titluri noi de carti ca in tarile dezvoltate din vestul Europei, luand in considerare si puterea economiei in ansamblu.
La un produs intern brut (PIB) de 133 de miliarde de euro anul trecut, in Romania s-au publicat aproape 15.000 de titluri de carti, in timp ce in Anglia, la un PIB de 1.947 de miliarde de euro anul trecut, s-au publicat 200.000 de titluri.
Raportand numarul de titluri noi de carti aparute anual la PIB, rezulta ca in Romania se publica 113 titluri noi de carti la fiecare miliard de euro din PIB, situatie similara cu cea din Marea Britanie, cea de-a doua tara din Uniunea Europeana dupa marimea PIB-ului. In acelasi timp, in Germania, cea mai bogata tara din Europa, se publica doar 38 de titluri noi de carti la un miliard de euro PIB.
Multe titluri de carti in tiraje mici
Diferenta consta insa in tirajele cu care se publica aceste titluri, ceea ce determina o valoare a pietei de carte in Romania de sub 100 de milioane de euro, adica de peste cateva zeci de ori mai mica decat valoarea pietelor vestice.
"Tirajele in care se publica aceste titluri din Romania sunt infime, chiar imposibil de gestionat, comparativ cu se intampla in alte tari. Desi aducem multe titluri noi, sistemul deficitar de difuzare de carte impiedica oferta sa ajunga la public", a declarat Iren Arsene, proprietarul editurii Curtea Veche, cu afaceri de 2 milioane de euro anul trecut.
Mai mult, in Romania apar foarte multe titluri de carti universitare in tiraje sub 100 de exemplare, dar in acelasi timp mai sunt si carti care desi primesc un ISBN (international standard book number, cod de bare pentru identificarea c