La opt luni de la lansarea impozitului minim pentru microintreprinderi, incasarile la bugetul statului din aplicarea acestei taxe sunt peste asteptari. De unde va compensa Guvernul aceasta suma anul viitor, in cazul in care va fi eliminat?
Impozitul minim a fost introdus in luna aprilie cu scopul de a aduce 350 mil. lei la bugetul statului (81 mil. euro), insa veniturile incasate din aplicarea sa la bugetul statului se vor apropia de 1 mld. lei (200 mil. euro) pana la sfarsitul acestui an, potrivit celor mai recente declaratii. Anul viitor s-ar putea incasa in jur de 300 de milioane de euro din aplicarea impozitului minim, potrivit calculelor ZF.
Intrebarea care se pune in preajma turului doi al alegerilor prezidentiale este daca acest impozit va fi desfiintat anul viitor si daca desfiintarea lui va fi o gaura la bugetul statului, in conditiile unui deficit bugetar de 7,3% din PIB anul acesta, care se va "rostogoli" si anul viitor.
"Avem studii de impact pe toate masurile pe care vrem sa le aplicam, dar le vom face publice dupa ce discutam cu cei din PNL. De unde acoperim? Nu banii sunt cea mai mare problema. Impactul pentru eliminarea impozitului minim nu este mare, este vorba despre maximum 200 mil. euro anual", a declarat pentru ZF Constantin Nita, vicepresedinte PSD, fost ministru pentru IMM-uri, care sustine eliminarea impozitului minim.
PSD vine de asemenea cu o propunere de restrangere a impozitului minim. "Vom elimina impozitul minim pe cifra de afaceri, dar este posibil sa introducem un impozit forfetar pe activitate in domenii precum tutunul, aloolul si produsele petroliere, acolo unde se inregistreaza o evaziune fiscala foarte mare", spune la randul sau Nita.
Si Theodor Stolojan, prim vicepresedintele PD-L, spune ca partidul sau va reanaliza, daca va ramane la guvernare, impozitul minim pe cifra de afaceri, astfel incat