» Desi sondajele publice arata ca Mircea Geoana si Traian Basescu se afla la o distanta mare, cercetarile comandate de partide sugereaza ca cei doi candidati sunt destul de aproape unul de celalalt. De aceea, o posibila frauda ar putea avea efecte hotaratoare.
Este posibil ca alegerea viitorului presedinte sa fie decisa de cateva zeci de mii de voturi, daca nu chiar mii de voturi. In acest context, desi ambele forte politice implicate in competitie se banuiesc reciproc de intentii de fraudare, nici una dintre ele nu are o strategie clara de a se apara sau de a-i descoperi pe cei care-si doresc acest lucru.
Deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, ne-a spus ca subiectul fraudarii, lansat chiar de social-democrati inaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, a fost abandonat pentru ca "au aparut acum alte lucruri care au estompat, au bruiat aceasta tema, dar este o tema care nu poate fi neglijata".
Purtatorul de cuvant al PSD atrage atentia ca "exista inca riscul de fraudare", iar sectiile speciale reprezinta un pericol in acest sens si sustine ca formatiunea social-democrata va fi "extrem de vigilenta in ziua votului" si va sesiza orice neregula. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, ne-a explicat ca democrat-liberalii nu au vorbit "niciodata de fraudare" si ca nu se tem de aceasta posibilitate. Cu toate acestea, PDL va lua toate masurile necesare pentru a evita eventualele fraudari "care nu pot fi decat ale PSD in zonele unde sunt baroni locali".
Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), ne-a spus ca este "convins ca nu exista la nivel de politica de partid strategii de fraudare, insa la nivel local sunt minti infierbantate care pun la cale si executa voturi multiple sau turismul electoral".
Desi inaintea primului