Vârsta înaintată nu trebuie să devină un impediment pentru dragoste. Din contră, bucuraţi-vă de timpul liber şi de experienţa de viaţă care vă oferă o perspectivă diferită asupra iubirii.
Mentalitatea comună asociază vârsta a treia cu noţiuni ca înţelepciunea şi tandreţea, excluzând ideea de sexualitate, care persistă în mintea majorităţii drept apanaj al tinerilor.
Apariţia nepoţilor şi asumarea rolului de bunici îi poate presa şi mai tare pe cei de vârsta a treia, făcându-i să-şi reprime sexualitatea, pe care o consideră nepotrivită noului statut. Ei îşi pot schimba percepţia legată de sexualitate şi îi pot da o conotaţie negativă, văzând-o ca pe o preocupare ce ştirbeşte seriozitatea şi sobrietatea.
Dar specialiştii spun că nu trebuie să cedăm presiunilor venite din exterior. Din punct de vedere biologic, viaţa sexuală la vârsta a treia nu suferă o diminuare semnificativă.
Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt apţi din punct de vedere sexual şi la menopauză, respectiv la andropauză, unele cercetări arătând că activitatea sexuală regulată este posibilă până aproape de vârsta de 90 de ani. Iar visele erotice cu poluţii nocturne pot apărea şi la persoane cu vârste între 70 şi 80 de ani.
Tulburările de libido sunt normale
Se consideră, în general, că viaţa sexuală a celor aflaţi la vârsta a treia se caracterizează prin persistenţa libidoului, dar şi printr-o diminuare a potenţei şi a capacităţii de erecţie şi de orgasm. Dar aceste lucruri sunt normale, iar actele sexuale trebuie adaptate astfel încât partenerii să ajungă la satisfacţie.
Atunci când este necesar, se poate apela şi la adjuvante, precum pastila albastră şi afrodiziacele de tipul ardeiului iute şi usturoiului, pentru bărbaţi, şi la lubrifianţi sau la terapiile hormonale de substituţie care să compenseze uscăciunea vaginului, o problemă cu care se pot confrunta f