Play as you read:
Scriam, după primul tur, 5 teme mai apropiate de realitate despre care ar putea discuta finaliştii. Ce a adus dezbaterea de aseară: fie le-au ignorat, fie au dat-o în populism retrograd şi păgubos. În rest, două discursuri economice semi-retarde, unul de politruc-papagal şi unul de profesor-maistru incompetent.
Temele:
1. Reducerea bugetară de 10% din cheltuieli pentru anul următor. Se va tăia masiv, fie din salarii, fie din investiţii. Nu există variantă care să le împace pe amândouă. Candidaţii din finală ar trebui să se poziţioneze clar şi să spună de la cine vor fi luate 3,5 miliarde de euro. Orice eschivă este demagogie pură.
Mircea Geoană: ~Adevăratul plan al PDL/Băsescu este să dea afară 20% din bugetari~
Nu zău, mr. P, şi al tău care e? Ai un plan, adevărat sau nu?
2. Privatizarea. La nivel de vorbe, nimeni nu mai vinde nimic. Când se ajunge la fapte, totul este de vânzare. Un politician care nu îşi asumă un calendar clar de privatizare poate fi suspectat, pe baza experienţei de până acum, că are deja o coadă discretă de clienţi la poartă.
Traian Băsescu: ~Privatizări ca a Petrom nu trebuie să se mai întâmple~
Poate testăm un stil nou la Hidroelectrica, pe care d-l Videanu o crede aproape de faliment.
3. Trecerea la euro. Pentru a mai putea intra în zona euro în condiţii bune în 2015, România trebuie să îşi restructureze dureros sistemul bugetar şi fiscal, să se împrumute mai puţin şi să îşi facă planurile pe câţiva ani înainte. Sună simplu, dar dacă lucrurile acestea s-ar fi întâmplat, România era acum în situaţia Poloniei. Evident, nu este.
Traian Băsescu: ~Ne-am împrumutat de la FMI pentru curs, salarii şi pensii~
Asta este ca justificarea beţivului care după ce îşi dă tot salariul pe băutură spune că merge să se împrumute pentru mâncare. Tehnic, este corect: se î