Statele Unite au furnizat poliţiei de frontieră din România aparatură pentru detectarea radiaţiilor, cu scopul de a combate traficul cu materiale nucleare sau radioactive, scrie Global Security Newswire. Sursa: okinawa.usmc.mil
Politiştii au primit mini-scannere şi două maşini cu aparatură de detectare, capabile să depisteze persoanele care încearcă să introducă sau să scoată din ţară uraniu sau plutoniu îmbogăţit.
"Programul este destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive, în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse", se arată într-un comunicat trimis evz.ro de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN).
Potrivit documentului, ţinta finală a parteneriatului româno-american este "instalarea unor portal - monitoare pentru detectarea radiaţiilor gama şi de neutroni în punctele rutiere, navale şi aeriene de frontieră", de la graniţele cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova, precum şi la Marea Neagră şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
A doua linie de apărare
Pe lângă aparatură, personalul Poliţiei de Frontieră a primit şi instruire pentru folosirea aparaturii. 30 de ofiţeri români au participat, între 2006 şi 2008, la un curs de pregătire în Statele Unite. Acţiunea este o parte a programului "Second Line of Defense" ( a doua linie de apărare), pus la punct de Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară, subordonată Departamentului de Stat pentru Energie din SUA.
"În mâinile bine-antrenaţilor şi experimentaţilor poliţişti de frontieră din România, acest echipament va ajuta la prevenirea şi detectarea traficului ilegal de materiale nucleare şi va combate proliferarea de arme de distrugere în masă", a spus Ken Baker, de la NNSA.
În cadrul programului "Second Line of Defense", americanii au furnizat aparatură