Conform Direcţiei Judeţene de Statistică, preţurile au crescut faţă de anul trecut cu maxim 5 la sută. Tradiţionalul brad, masa de Crăciun, dulciurile, băuturile şi cadourile, ajung să coste cât un salariu mediu.
Gospodinele încep să îşi pregătească de pe acum lista cu cele necesare pentru masa festivă de Crăciun şi de Revelion. De pe această listă nu trebuie să lipsească preparatele tradiţionale, care vor scoate din buzunarele sătmărenilor mai mult de un salariu mediu net pe economie. În cifre, acesta a ajuns la 1.359 de lei în luna septembrie, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică.
Materia primă la kilogram necesară preparării mâncărurilor tradiţionale costă 250 lei la firma Zolihuşi. Însă din fiecare sortiment de carne sau preparat este nevoie de aproximativ două kilograme, sau mai mult în familiile numeroase, aşa încât strictul necesar se ridică la peste 500 de lei.
Cârnaţii şi carnea de porc, vedetele sezonului
Un kilogram de cârnaţi afumaţi de casă se vând cu preţuri cuprinse între 17,90 de lei şi 23,90 de lei, iar un kilogram de cârnaţi de casă, proaspeţi, costă între 18.90 şi 28 de lei. Un kilogram de caltaboş costă între 8,60 şi 12.90 de lei, iar toba de la 6,50 la 15.90 lei. Pentru ca sărmăluţele să fie cât mai gustoase, în oala în care se fierb se adaugă o scăriţă afumată care se vinde la preţul de 16 la 17.90 de lei. Ciolanul afumat fără os mai scoate din buzunare între 16 şi 18 lei, jumările de casă între 8 şi 10 lei, iar cotletul pentru şniţele face între se 20 şi 22 de lei, toate valorile fiind pentru un kilogram. Carnea tocată în amestec pentru sarmale şi chiftele se vinde la preţul de 15 la 17 lei, un kilogram de muşchi proaspăt costă între 20 şi 23 de lei, iar costiţa proaspătă porneşte de la 16 lei şi ajunge la 18-19. Dar cheltuielile nu se opresc aici. La acestea se adaugă bradul, care începe de la 60 de lei,