„Hrana ta trebuie să fie medicamentul tău, şi nu medicamentul hrana ta”, spunea Hipocrate. Şi pentru durerile articulare, specialiştii recomandă cea mai bună alimentaţie.
În România, jumătate din populaţie suferă de dureri articulare de tip degenerativ sau inflamator, iar conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de www.reumatism.ro, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă.
Artrita, caracterizată de o inflamare a uneia sau a mai multor articulaţii, există sub cel puţin 200 de forme, dintre care cele mai comune sunt artroza şi poliartrita reumatoidă. „Artrita este provocată de o degenerare a articulaţiei care nu are nimic de a face cu alimentaţia. Tocmai de aceea, cred că nu pot exista alimente aşa-zis «protectoare»", susţine dr. Martine Pellae, specialist francez în reumatologie.
Şi totuşi, anumite alimente sunt indispensabile pentru a alina durerile. Chiar dacă, în general, fructele şi legumele proaspete antioxidante sunt indicate, anumite alimente din această categorie s-au dovedit a fi adevărate antiinflamatoare naturale.
În primul rând, merele, bogate în vitamina C şi acid malic, sunt recunoscute pentru eficienţa lor împotriva durerilor articulare de natură reumatică. Acidul malic se regăseşte şi în pere şi în sucul de struguri. De asemenea, morcovii, care aduc în organism vitaminele A, B, C şi E, curăţă toxinele din corp şi s-au dovedit a fi alimente cu proprietăţi antiinflamatoare.
Cercetătorii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) au relevat, de altfel, proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale fructelor galbene şi portocalii. Cercetătorii britanici recomandă celor afectaţi de aceste boli sucul de portocale proaspăt, dimineaţa, la micul dejun.
Ceapa, usturoiul, varza de Bruxelles şi sparanghelul conţin o cantitate mare de MS