Drumul pomului de Crăciun nu începe în pieţe, ci acolo se termină. Dacă nu cumpăraţi un brăduţ furat din pădure, atunci e bine de ştiut că pui de brad e ca un pui de om, crescut la orfelinat. Cel puţin 5-6 ani îi ia unui brăduţ pentru a ajunge din stadiul de sămânţă la cel în care este bun de împodobit, în ajun de Crăciun. Romsilva are în acest an printre cele mai mici preţuri la brăduţi, însă dacă doriţi să-l cumpăraţi trebuie să vă înscrieţi pe liste speciale, numărul de pomi fiind limitat.
Regiile silvice şi ocoalele private din Braşov au pregătit şi în acest an brăduţi pentru sărbătorile de Crăciun. În pepinierele special create, sunt selectaţi pomii în vârstă de cel puţin 6-8 ani, care vor ajunge în casele braşovenilor. Regia de stat a pădurilor Romsilva nu are o ofertă prea bogată, însă măcar este foarte accesibilă. „Avem 400 de hectare de plantaţie, reprezentând pepiniere specializate şi culturi de sub liniile de înaltă tensiune care traversează pădurile. Pentru acest sezon am selectat 500 de pomi pentru a fi recoltaţi”, a declarat Adrian Apostu, directorul Direcţiei Silvice Braşov.
Seminţele se iau din pădure
Deşi sunt plantaţi în mod artificial în pepiniere, povestea pomilor de Crăciun începe în pădure. Conurile brazilor înalţi şi făloşi - lucru care indică că au material genetic bun - sunt culese, iar sămânţa este scoasă şi analizată în laboratoare, apoi certificată. „Seminţele seci sunt date la o parte şi se păstrează doar cele cu putere mare de germinare. Seminţele sunt plantate primăvara în solarii, unde în câteva săptămâni micuţa plantă scoate capul din pământ. Abia după doi ani de stat la adăpost, puietul este mutat în pepiniere, sau sub liniile de înaltă tensiune care traversează pădurile”, a declarat Cristin Chiţea, inginer silvic.
O investiţie care se amortizează după ani buni
Pentru a arăta cât ma