MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Ca nu ati primit un tratament adecvat de la medicul specialist este cel putin ciudat, insa la fel de halucinant este faptul ca diagnosticul de epididimita s-a pus fara nici un fel de examinare complementara, cu tinta diagnostica sau etiologica. Asa stand lucrurile, dorinta dvs. de a cunoaste amanunte privind metodele de diagnosticare si medicatie, in caz de epididimita, este perfect justificata.
In acest context, va informez ca inflamatia bacteriana acuta a epididimului este produsa cel mai frecvent de bacili Gram-negativi, gonococ, trichomonas si, mai rar, Chlamydia, Mycoplasma sau Stafilococ pe cale hematogena, pe cale canalara, in cadrul unei uretrite, prostatite sau infectii urinare, pe cale limfatica, dupa o interventie chirurgicala pelviana sau dupa manevre endoscopice (citoscopie, sondaj vezical etc.).
Examinarile complementare cu tinta diagnostica presupun, de la caz la caz: precizarea antibiogramei, dupa ce s-a individualizat germenul patogen, hemocultura in caz de febra ridicata si/sau frisoane, prelevarea uretrala, in cazul unei secretii, bilantul serologic pentru HIV, TPHA (Treponema Pallidum, Hemagglutination Assay) etc.
Examinarile cu tinta etiologica presupun: efectuarea UIV (urografie intravenoasa), pentru cautarea unei eventuale anomalii a cailor urinare, si ecografia prostatica, pentru cautarea unui adenom sau a unei prostatite cronice.
In privinta evolutiei si prognosticului afectiunii, trebuie sa stiti ca vindecarea este posibila in caz de tratament precoce, adaptat si capabil sa inlature aparitia complicatiilor - extinderea infectiei la nivel testicular, abcedarea sau fistulizarea, mai rar azoospermia prin stenoza canalara bilaterala. La fel ca si evolutia, prognosticul depinde de rapiditatea de actiune