Campania negativă nu este nici pe departe un monopol al alegerilor de România. Deşi ne-am simţit cu toţii invadaţi de înjurăturile dintre echipele celor doi candidaţi, de difuzarea excesivă a filmuleţului cu copilul, de afişele în care se asociează imaginea lui Băsescu cu cea a Elenei Udrea, a lui Cocoş, Berceanu, Hayssam, Umbrărescu, etc sub sloganul “Ei sunt adevărata majoritate”, sau de cele în care Geoană apare înconjurat de Vântu, Vanghelie, Hrebenciuc, nu trebuie să ne impacientăm. E ceva normal şi se întâmplă în multe ţări, susţine Vadim Zhdanovich, şeful misiunii de observatori OSCE la alegerile prezidenţiale, pe care l-am intervievat pentru Realitatea tv. Zhdanovich are şi nişte veşti bune pentru cei care trebuie să voteze la secţii speciale sau la secţii din străinătate.
- Ce părere aveţi de campania negativă care s-a desfăşurat între cele două tururi de scrutin?
- Nu e doar un fenomen al procesului electoral din România, dar a fost remarcată o campanie negativă de către misiunea noastră. Această campanie negativă a fost observată la televiziuni , cu difuzarea în continuu a filmuleţului cu incidentul din campania din 2004, fenomen pe care îl analizăm, în prezent.
De asemeni, am remarcat că a existat un număr de postere ce ar putea induce în eroare votanţii. Aş spune că ambele părţi au fost implicate în această campanie negativă. Pot apărea şi investigaţii din punct de vedere al încălcării legii, dacă pe acest fel de afişe nu apare cine le-a plătit şi cine le-a realizat.
- Aveţi vreo veste bună pentru cei care trebuie să voteze în secţii speciale sau în secţiile de peste hotare? Tot aşa lungi vor fi cozile?
- De data aceasta e o singură chestiune la care votanţii trebuie să răspundă, doar alegerile prezidenţiale, nu mai e şi referendumul. Aşa că ar trebui să dureze mai puţin procesul de vot. De asemeni, ne-am întâlnit cu autor