Botoşănenii se tem că vor aluneca pe plăcile de granit care vor fi montate în zona pietonală şi în Piaţa 1 Decembrie. Autorităţile exclud însă accidentele şi susţin că suprafaţa este aderentă.
Centrul Istoric va avea înfăţişarea din perioada interbelică, în maximum jumătate de an. Proiectul de reabilitare a demarat în urmă cu trei ani, însă lucrările, finanţate din fonduri europene, au început abia anul trecut.
Valoarea investiţiei se ridică la 9,5 milioane de euro, iar lucrările vor trebui finalizate până-n luna iunie 2010. Până acum au fost reabilitate 17 clădiri de patrimoniu, lucrările la infrastructură fiind îngreunate de descoperirile arheologice din zonă.
„Va fi mai ceva ca la patinoar“
De două zile, muncitorii au mai făcut un pas în acest proiect. Au început să paveze trotuarele din zona Centrului Vechi cu granit. Centrul Istoric era iniţial pavat cu piatră cubică, însă comuniştii au turnat asfalt peste ea.
Proiectanţii au fost nevoiţi să înlocuiască piatra cubică cu pavele din granit întrucât nu s-a putut recupera toată piatra de caldarâm. Botoşănenii nu văd însă cu ochi buni acest lucru. Oamenii se tem că pe timp de iarnă pot aluneca foarte uşor pe plăcile de granit. „Dacă se pune peste tot granit din ăsta, atunci când o să vină îngheţul va fi mai ceva ca la patinoar. Este suficient doar să ningă puţin şi o să vedeţi câţi vor ajunge la spital cu mâinile şi picioarele rupte“, a spus Ştefan Alistari, frizer.
Granitul, impus de proiectant
Autorităţile susţin însă că granitul folosit este special creat pentru pavarea pietonalelor. „Este o investiţie finanţată din fonduri europene şi trebuie să folosim doar materialele recomandate şi agreate de proiectant. Suprafaţa plăcilor este aderentă, special creată pentru traficul pietonal şi nu cred că vom avea probleme pe timp de iarnă“, a