Guvernul din Nepal si-a tinut sedinta saptamanala la baza muntelui Everest pentru a atrage atentia asupra schimbarilor climatice care afecteaza Himalaya, transmite CNN. Cabinetul reunit vineri la Kala Patthar a adoptat "Declaratia Everest", un document ce contine 10 puncte.
"Muntii Himalaya sunt importanti nu doar pentru nepalezi ci si pentru cei 1.3 miliarde de oameni ale caror vieti depind de raurile ce curg din munti", a declarat premierul Madhav Kumar Nepal in cadrul sedintei de guvern, transmisa in direct de televiziunea de stat. El a adaugat ca reuniunea este "istorica si foarte importanta", fiind organizata cu doar cateva zile inainte de summit-ul consacrat schimbarilor climatice ce va avea loc la Copenhaga (Danemarca).
La reuniune desfasurata la o altitudine de 5.242 de metri au fost prezenti 24 din cei 27 de membri ai Cabinetului. Ei au purtat masti de oxigen, haine groase si centuri albastre pe care scria "Salvati Himalaya".
Sedinta desfasurata la Kala Patthar a durat circa jumatate de ora. Oficialii au stat la mese si au vorbit la microfoane, deoarece vantul puternic a facut aproape imposibila comunicarea chiar si la distanta scurta, precizeaza CNN.
Oficialii au zburat din capitala la Lukla, in regiunea muntilor Himalaya, cu o zi inainte, pentru a se adapta atmosferei rarefiate din zona. Inainte de a ajunge la Kala Patthar cu elicopterele, toti oficialii au fost supusi unui examen medical.
Guvernul a adoptat si "Declaratia Everest", care cere cresterea de la 20% la 25% a suprafetei pamantului din regiunile protejate sau cooperarea cu alte tari pentru a limita impactul incalzirii globale.
Expertii sustin ca topirea ghetarilor din munti din cauza incalzirii globale va provoca scaderea debitului raurilor din Asia de Sud, afectand peste un miliard de oameni in Nepal, India, Pakistan, Bangladesh