Fost profesor de artă vizuală, pictor, poet, scriitor, Marin Colţan este unul dintre gorjenii care a adus un real sprijin culturii din judeţ.
Şi-a descoperit pasiunea pentru frumos încă din vremea liceului, când a ales să urmeze o carieră în domeniul artei. Are la activ numeroase picturi, cărţi, poezii, diplome, dar cele mai importante realizări ale sale sunt cele pe care le-a obţinut alături de elevii săi, în cei 54 de ani de activitate ca profesor, atât în judeţul Gorj, cât şi în judeţul Hunedoara. „Fiecare cadru didactic trebuie să fie foarte exigent cu el, permanent să fie elevul său, entuziast, mereu în întrecere cu el însuşi, ştiind că vulturii ţintesc piscuri, nu prind muşte“, spune Marin Colţan.
Fiul i s-a alăturat la elaborarea lucrării
Mereu neobosit, profesorul şi-a dedicat viaţa frumosului şi cercetării. Încă din 1970, lucrează la un dicţionar explicativ al artei, lucrare la care i s-a alăturat şi fiul său, Alexandru Colţan, profesor de filosofie la Timişoara. „Dicţionarul explicativ de artă va avea peste o mie de pagini şi, eventual, cu cel puţin două sute de ilustraţii, va fi mult mai voluminos. Lucrez la el din 1970 şi, pe parcurs, mi s-a alăturat şi fiul meu Alex, profesor de filosofie“, spune Marin Colţan.
Pasionat de pictură şi sculptură
Dicţionarul conţine câteva mii de noţiuni de artă, noţiuni de pedagogie, psihologie şi metodică de predare a obiectului educaţie vizuală, precum şi noţiuni filosofice şi religioase, cu referire la artă. Dicţionarul se adresează celor care au tangenţă cu arta, artiştilor plastici şi decoratorilor, profesorilor, elevilor şi studenţilor care studiază arta, de la grădiniţă până la academia de artă, mai pe scurt tuturor celor care doresc să se informeze în acest domeniu şi să aibă în bibliotecă o asemenea carte de referinţă.
Fostul profesor a publicat de-a lung