Trupa din Ghencea şi-a făcut praf coeficientul foarte bun şi, din vara lui 2011, nu va mai beneficia de adversari rezonabili, urmînd să ajungă pe acelaşi nivel cu Dinamo
0-0 şi 1-1 cu Sheriff, 0-1 şi 1-3 cu Fenerbahce, 0-0 cu Twente. Rezultatele catastrofale ale Stelei din actualul sezon din Europa League, coroborate cu contraperformanţele din ultimii doi ani de turism în Champions League, vor atîrna ca o piatră de moară de picioarele clubului în viitoarele campanii europene.
Coeficientul foarte bun pe care Steaua l-a avut în ultimii 4-5 ani i-a oferit echipei privilegiul de a fi cap de serie în multe meciuri-cheie, beneficiind de adversari la îndemînă şi evitînd mari formaţii. Acum, formaţia lui Becali e în mare pericol. 2010 va fi ultimul an în care va mai avea acest statut, după care calculele sînt sumbre.
Începînd din 2011, Steaua se va afla, dacă va fi nevoită să joace tururi preliminare, în postura în care s-a aflat în ultimii ani Dinamo, aceea de a da peste echipe ca Lazio şi Manchester United în tentativa de a ajunge în grupele Champions League. Şi în Europa League vor fi mari probleme pentru Steaua, care ar putea pica în a treia sau în a patra urnă valorică dacă va ajunge în grupe! Steliştii ar putea scăpa de acest scenariu doar în cazul în care vor reuşi să-şi îmbunătăţească semnificativ coeficientul sezonul viitor.
Ce avantaje a avut Steaua fiind cap de serie
1. În tururile preliminare din ultimii 4-5 ani a întîlnit echipe precum ND Gorica, Shelbourne, Zaglebie Lubin, BATE Borisov, Motherwell, Saint Patrick's şi Ujpest, eliminîndu-le pe toate.
2. O singură dată în ultimii15 ani, Steaua a pierdut calificarea într-un meci jucat, în dublă manşă, împotriva unei echipe faţă de care avea avantajul de a fi cap de serie: în toamna lui 2001, St. Gallen - Steaua 2-1 şi 1-1.
Ce dezavant