Chiar dacă este criză economică şi buzoienii au buzunarele mai goale, aceştia nu pot concepe sărbătorile de iarnă fără brad în casă şi o masă fără friptură de porc, cârnaţi sau tobă.
Dacă anul trecut porcii se vindeau cu 5 lei kilogramul, acum preţul este dublu, astfel că în gospodăriile proprii un kilogram de carne costă între opt şi zece lei. Însă, în magazinele de carne, preţul diferă în funcţie de tipul de carne dorit de fiecare cumpărător. De exemplu, un kilogram de carne tocată costă 12 lei, cotlet fără os 25 de lei kilogramul, ceafa făr os se vinde la 23 de lei, iar slănina la 8,50 de lei.
„Pentru sărbătorile de iarnă prefer să cumpăr doar carne şi nişte cârnaţi gata preparaţi din hală pentru că este şi mai economic şi scpa şi de munca pe care o impli ca sacrificarea unui porc. Poate dacă aveam rude la ţară puteam creşte acolo un animal, dar aşa nu cred că merită", ne-a spus Maria Cornea, o buzoiancă de 43 de ai, care tocmai se uita în vitrinele cu carne pentru a se hotărî ce-şi va achiziţiona pentru masa de Crăciun. Pe de altă parte, sunt şi buzoieni care nu concep ziua de Ignat fără un guiţat de porc şi chiar dacă locuiesc în oraş, merg în satele buzoiene şi îşi achiziţionează porci de la ţărani. „Eu am făcut un obicei din a-mi lua jumătate de porc împreună cu fratele meu de la cineva de la ţară. Nu am rude acolo, însă am deja o persoană de la care cumpăr de vreo patru ani, ştiu în ce condiţii sunt crescuţi porcii şi în plus atunci când stau şi pregătesc procul simt cu adevărat că sunt sărbătorile de iarnă. Pot spune chiar că fac asta mai mult şi pentru păstrarea unei tradiţii", ne-a mărturist Gheorghe Lazăr, un buzoian de 50 de ani.
Tăierea porcului de Crăciun înseamnă mai multă muncă şi pentru inspectorii sanitar- veterinari, care trebuie să fie foarte atneţi ce se întâmplă, mai ales la sate. Potrivit normelor Uniunii Europene, buzoienii