După dezvăluirile legate de întâlnirile lui Sorin Ovidiu Vîntu cu cei doi candidaţi la prezidenţiale, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, noi mărturii vin să întărească „istoriile” legate de influenţa acestuia, dar şi faptul că a fost protejat de a numiţi demnitari în ultimii 15 ani.
Într-un interviu acordat, EVZ colonelul Dumitru Strava, cel care l-a pus sub acuzare pe SOV în dosarul megaescrocheriei FNI, vorbeşte despre influenţa pe care omul de afaceri o avea asupra foştilor miniştri CDR, Dudu Ionescu (fost ministru al internelor) şi Decebal Traian Remeş (fost ministru al finanţelor). Potrivit ofiţerului, Remeş ar fi trebuit chiar să răspundă penal în dosarul „FNI”.
În plus, „maleficul” Vîntu şi-a întins tentaculele şi asupra guvernării PSD, din perioada 2000-2004, când a scăpat de toate acuzaţiile din dosar, printr-o rezoluţie discutabilă a procurorului Irinel Păun. Cum a reuşit asta?
„Vîntu sponsorizase şi CDR-ul, şi PSD-ul. S-a stabilit asta în ancheta legată de prăbuşirea FNI. Şi cu sume, şi cu tot”, spune Dumitru Strava.
„Evenimentul zilei”: În ce an l-aţi pus sub acuzare pe Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul „FNI”?
Dumitru Strava: În 2000.
Aveaţi suficiente probe care să-l incrimineze?
Aveam foarte multe probe. Printre altele, atât personal, cât şi prin interpuşii săi - dintre care cel mai important este acest Nicolae Popa -, Vîntu răscumpărase din FNI aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Ce făcea dl Vîntu? O forţa pe Ioana Maria Vlas să ridice valoarea unei unităţi de fond artificial. Şi, în momentul în care a ajuns la un anumit apogeu, Vîntu a luat aproape 1.000 de miliarde de lei. Aşa s-a prăbuşit FNI.
Aţi spus „o forţa” pe Ioana Maria Vlas. Şi ea a susţinut asta. De ce nu a crezut-o nimeni?
Nu ştiu, dar, categoric, o forţa să ridice artificial valoarea unităţil