A ieşit la pensie pe bază de ordonanţă numai pentru a obţine bani pentru flori. Pe Constantin Creţu îl găseşti în fiecare zi, de dimineaţă şi până seara, în grădina sa cu flori, amenajată cu mare grijă în faţa blocului din strada Suceava.
Se declară un mare iubitor al vegetaţiei: „Iubesc şi plantele fără flori. Chiar şi pe hulitul ştir îl iubesc. Mă gândesc de două ori înainte să smulg o buruiană dintre flori“. Pentru a avea posibilitatea de a se îngriji de o grădină a făcut schimb de apartament: s-a mutat de la etajul şapte, la parter.
A profitat de faptul că pe vremea lui Ceauşescu se cerea ca locatarii de la bloc să cultive legume pe spaţiul din jur şi s-a pus şi el pe treabă, dar nu sădea legume, ci flori. Pe atunci, pământul din faţa blocului era lucrat şi de alţi vecini, dar a venit şi o vreme când s-a interzis plantarea de legume la oraş, pe spaţiul din faţa blocului. Atunci a profitat şi a umplut toată zona cu flori.
A lucrat în administraţie
Constantin Creţu este de profesie la bază tehnician veterinar, iar după ce a urmat o şcoală medie de contabilitate a lucrat, timp de 21 de ani, în armată, spune el, în administraţie. A ieşit la pensie de la Comandamentul Marinei, pe bază de ordonanţă.
„Când am auzit că pot ieşi la pensie pe bază de ordonanţă, nu am mai stat pe gânduri. Primul lucru la care m-am gândit a fost că îmi pot cumpăra flori cu banii primiţi de acolo“, povesteşte Creţu.
Şi aşa a procedat. A investit tot ce a primit în flori. Partea mai puţin bună a lucrurilor a fost că nu prea avea unde să pună atâtea plante, aşa că s-a extins pe puţinul spaţiu pe care îl are în faţa blocului din strada Suceava. A adunat lemne de la gunoi: rame de uşi şi de geamuri, din care a făcut rafturi pentru flori.
Chiar dacă a transformat pârloaga din faţa blocului într-o grădină de flori, răutatea caracteristică firii umane nu i-a