Studiile arată că vitamina C ajută în prevenirea cancerului, protejează contra infecţiilor şi creşte imunitatea.
Semnele de deficienţă moderată a vitaminei C se manifestă prin sângerarea gingiilor la spălarea dinţilor, o sensibilitate sporită la răceli şi la infecţii bronşitice, dureri ale încheieturilor, lipsă de energie, vindecarea dificilă a rănilor, căderea dinţilor şi tendinţa de a face vânătăi cu multă uşurinţă.
Există numeroase surse din care putem procura doze semnificative de vitamina C. Acest aliat al sănătăţii îl găsim în fructele unor arbuşti: zmeur, coacăz, măceş, cătină; în citrice, în legume precum broccoli, varză, varză de Bruxelles, pătrunjel, ardei graşi, ridichii, sfeclă roşie, roşii, gulii, mazăre verde.
Şi unele plante sunt surse reprezentative de vitamina C: lucerna, schinduful, ovăzul, coada- calului, trifoiul roşu, coada-şoricelului, acele de pin, frunzele de zmeur şi hameiul. Sucul de portocale este o excelentă sursă de vitamina C, dar trebuie băut proaspăt, imediat după stoarcerea fructelor. La fel de eficient este sucul de portocale păstrat prin congelare, prin metode speciale.
Zmeura ar trebui inclusă în meniul bolnavilor oricărui spital, pentru că 100 de grame asigură 75 % din doza zilnică recomandată. Mineralele vitale pentru convalescenţi-calciul, potasiul, magneziul - prezente în compoziţia deliciosului fruct, sunt absorbite de organism foarte bine datorită vitaminei C.
Nutriţioniştii europeni folosesc varza la tratarea anemiei. Conţinutul ridicat de vitamina C ajută la buna asimilare a fierului.La primele semne de răceală, consumaţi fructe proaspete, citrice, salate de legume şi cel puţin doi căţei de usturoi pe zi. Evitaţi produsele lactate şi toate mâncărurile prea dulci timp de două-trei zile.